Followers

Google+ Followers

Thursday, May 24, 2012

13 TIP MENJAYAKAN PENYUSUAN



hari ini saya nak ceritakan 13 tips nk kumpul stok susu banyak2 terutama untuk ibu2 yg bekerja.. :)

insyaAllah kalau anda iku tip2 ni anda dapat menyimpan stok susu untuk simanja anda.. ingat!! sebagai ibu kita kena beri yang terbaik untuk anak2 kita membesar dengan sempurna..

tips yg anda perlukan:


  1. minda yang positif ketika mengandung lagi
  2. mempunyai keinginan dan azam yang tinggi untuk menyusukan anak secara ekslusif
  3. sebaik bayi lahir, hanya berikan susu ibu.. NO AIR MASAK, NO FORMULA MILK!! kalau boleh elakkan penggunaan botol untuk 3 minggu pertama.. takot anak keliru pulak ye.. hihi
  4. susukan bayi anda sekerap mungkin.. jika si manja hanya menyusu sebelah shaja, pam sebelah lagi untuk buat stok.. biar hasilnya sedikit.. x apa :)
  5. perasan x bila si manja menyusu sebelah, n sebelah lagi akan keluarjugak? hehe.. untuk elakkan pembaziran, pam sebelah n sebelah lagi untuk si manja.. x susah kan? jimat masa smbil2 buat stok. nk seribu daya x nak seribu dalih!!
  6. buat teknik power pumping!! nnt post streunya sy akan ajar cara teknik power pumping ok :) mmg sgt2 membantu meningkatkan penghasilan susu.. insyaAllah
  7. perlu ADA MASA untuk pam diwaktu kerja.. means kat ofis.. kena bgtau bos supaya bos faham niat anda untuk pam susu demi untuk si manja anda.. insyaAllah bos akan paham.. dia pn manusia kan :) klau anda x pam waktu kerja saya boleh katakan lupakan saja niat anda untuk menyusukan si manja anda secara ekslusif.. kerana tiada cara atau supplemen yang boleh membantu jika anda malas pam atau tiada masa untuk pam
  8. perlu minum air 3-4 liter shari.. kekurangan air akan mengganggu penghasilan susu ibu.. rajin2 minum air ye!
  9. ibu perlu jaga pemakanan..ambil makanan yang tinggi khasiat, protin,, kalsium. jika anda sukar untuk memastikan pemakanan anda seimbang, SUPPLEMEN SHAKLEE adalah pilihan yang tepat 
  10. ibu kena pastikan badan cukup rehat. mental sentiasa positif dan ceria. badan yang letih dan minda yang stress akan mengganggu penghasilan susu ibu.
  11. penuhi konsep utama penyusuan, DEMAND AND SUPPLY. lebih kerap anda susukan si manja anda lebih banyak susu akan dihasilkan. jadi, lebih banyak jugalah stok susu yang dapat anda simpan.
  12. seeloknya mulakan mengepam ketika di dalam pantang lagi.. jangan malas mengepam. 
  13. yang terakhir dan terbaik selepas berusaha.. mintalah dengan Allah.. sesungguhnya DIA maha pemberi.. kerapkan zikir, berdoa supaya dibanyakkan susu.. insyaAllah segalanya dipermudahkan.
diharap tips2 diatas dapat membantu ibu2 diluar sana bagi merealisasikan impian untuk menyusui si manja secara ekslusif tercapai.. amin Ya rabbal alamin

hubungi saya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai supplemen shaklee yg dapat membantu meningkatkan penghasilan susu ibu.. 0179350152 atau email kepada basiedaria_comay@yahoo.co.uk atau add fb http://www.facebook.com/ijaiju (hamizah che mat) atau page mija shaklee



 5min selepas deliver.. doktor bagi baby suh nyusu.. x bersihkan baby lg nih.. hehe (abaikan muka bengkak ni ye sbb deliver masa sakit mata)


sebelum discharge.. alhamdulillah


Berminat?
Setiap pembelian di mama2faizmayra, anda layak menerima hadiah istimewa percuma,jadual mkn&tips ekslusif yg berkaitan , konsultasi percuma berterusan (after sales service)dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup diFB. atau boleh inbox ke fb hamizah che mat.. nk whatsapp leh whatsapp ke 0179350152

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...