Followers

Google+ Followers

Friday, June 1, 2012

KEBAIKAN VITAMIN E


Entry kali ni nk citer pasal vitamin E memandangkan bulan ini ade promosi vitamin E kan.. hehe.. seperti yg kita tahu vitamin E sinonim dengan wanita. rata-rata wanita mencari vitamin E untuk kulit cantik, kulit halus, x nk muka berkedut n mcm2 lagi la kan.. btol x? sebenarnya vitamin E ni untuk semua.. LELAKI DAN WANITA ye.. bukan wanita je.. hehe.. mereka semua memerlukan vitamin E untuk:

1. tingkatkan daya tahan tubuh (antibodi)
2. bantu mengatasi stress
3. meningkatkan kesuburan
4. minima risiko kanser dan penyakit jantung
5. penting untuk kesihatan kulit
6. sebagai Antioksidan


Sebenarnya, apa itu vitamin E?

Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Vitamin E boleh didapati dalam sumber berikut:
minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, biji-bijian, bijiran, beras perang, makanan drpd jagung, telur, rumpai laut, susu, oat, kacang soya, ubi kentang dan gandum.


Apa kelebihan Vitamin E?
  • memperbaiki peredaran darah yang mana perlu untuk memperbaiki tisu
  • membantu dalam rawatan 'premenstrual syndrome' dan penyakit fibrocystic buah dada
  • memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan
  • mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan
  • mengurangkan tekanan darah
  • membantu dalam pencegahan penyakit katarak
  • meningkatkan prestasi atlit serta mengendurkan otot kaki dan kekejangan
  • menggalakkan kulit dan rambut menjadi lebih sihat
  • membantu mencegah anemia
  • membantu mencegah fibroplasia, sejenis gejala yang boleh menjangkiti bayi pramatang
  • satu kajian dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa yang panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat de kalangan penghisap rokok
  • Lain-lain kajian mengesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer.

Ingredient dalam Vitamin E shaklee:
  • Other ingredient : soybean, beeswax, wheat germ oil, soy lecithin in a gelatin capsule (bovine gelatin,glycerin and water)
  • 400 IU vitamin E dari sumber semulajadi
  • 10mcg selenium sebagai pelengkap bagi menyempurnakan aktiviti vitamin E

Satu kajian yang dijalankan oleh sekumpulan penyelidik di University Tuffs menunjukkan bahawa pengambilan vitamin E berupaya meningkatkan fungsi keimunan pada warga tua



Apa bezanya Vitamin E Shaklee dgn jenama lain atau yang ada kat farmasi?



"Shaklee Vita-E contains natural vitamin E - d-alpha tocopherol from soybean oil and it is more potent and readily absorbed by the body than synthetic vitamin EIt also has 10mcg of selenium from natural nutritional yeast sources."
Tahukah anda vitamin E Shaklee mengandungi silenium manakala kebanyakan Vitamin E di pasaran dijual berasingan dengan silenium.






Secara kesimpulan :

1. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat.Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.

2. Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser. untuk ibu2 yang mengalami bengkak susu, boleh cuba gunakan vitamin E ni pada saat bengkak susu atau clog duct.

Seorang teman sebelum ini mengalami masalah dimana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari dan alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya. Ini kerana Vitamin E membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.

3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Pengambilan vitamin E juga membantu mengatasi masalah kedinginan.

4. Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar. Membantu mengatasi masalah saraf belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.

5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.

6. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan erola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ibu membuat kesimpulan bahawa ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula.

7. Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.




Berminat?
Setiap pembelian di mama2faizmayra, anda layak menerima hadiah istimewa percuma,jadual mkn&tips ekslusif yg berkaitan , konsultasi percuma berterusan (after sales service)dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup diFB. atau boleh inbox ke fb hamizah che mat.. nk whatsapp leh whatsapp ke 0179350152

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...