Followers

Google+ Followers

Tuesday, May 28, 2013

MENGAPA SUSU IBU BERKURANG?

Pernah x tibe2 susu ibu ibu kurang? rasa baby x puas nyusu? penah x? rasa kena topup ngn susu formula sbb x dpt nak fulfill keperluan anak.. betul ke susu kurang atau mind set kita yg mengatakan susu berkurang? ibu2 diluar sana dan jugak peringatan saya sendiri sebagai ibu.. hehe.. nak menjayakan penyusuan susu ibu selama 2 tahun atau sekurang kurangnya 6bulan menuntut KESABARAn yang sangat tinggi dan usaha dan doa yang tidak putus2.

jom kita check checklist kat bawah ni, mengapa dan apa sebab susu ibu berkurang sebenarnya

1. Pam berkeadaan baik atau tidak??
Pastikan berkeadaan baik. Injap dan motor berfungsi dengan baik. Daya hisapannya dalam keadaan baik.

2. Rutin mengepam konsisten atau tidak??
penghasilan susu berkadar terus dengan pengeluaran. Kalau sikit yang keluar, sikit jugalah yang terhasil. 5 minit mengepam lebih baik dari tidak mengepam langsung. Namun sebaik-baiknya adalah sehingga payudara kosong. pastikan anda mengepam secara konsisten setiap 2-3 jam sekali.
3. bayi sudah mula makan makanan pejal??
Jika ya, mungkin demand berkurangan. Walaupun sesi direct feeding di rumah masih sama, intake yang diambil mungkin berkurangan. Sebagai pumping mom, anda akan dapat lihat dengan lebih ketara.
4. anda mengambil pil perancang??
Pil perancang yang mengandungi estrogen, boleh mengurangkan bekalan susu ibu tau. dapatkan pandangan Doktor anda kerkenaan pil perancang yang tidak mengganggu penyusuan susuibu
5. datang period??
Perubahan hormon akan mempengaruhi susu ibu. Teruskan mengepam macam biasa. Kalau keadaan selalunya kritikal, buat persediaan awal. Pastikan bekalan mencukupi sebelum anda period. pastikan anda mengambil kalsium kerana kalsium sebenarnya membantu masalah kemeruduman susu semasa period. jika susu merudum dengan teruk, amalkan power pumping setiap mlm

6. anda mengandung??
mengandung akan mempengaruhi bekalan susu ibu juga.

7. Adalah anda on diet?
Pemakanan ibu sangat mempengaruhi susu ibu. Jangan abaikan pengambilan protein kerana protein sangat membantu pengeluaran susu ibu...Air? Oh, kalau sibuk bekerja sekalipun, minum banyak air kosong ya.
8. adalah anda cukup rehat?? adakah anda berasa
stress??
Stress boleh mempengaruhi let down reflect dan pengeluaran susu. Kalau tidur dan rehat tak cukup, cuba curi curi masa untuk dapatkan rehat dan mengepam dalam keadaan relax dan tenang.


9. Adakah anda sakit?
Kalau kita demam, mastitis atau dehidrat(kekurangan air) memang boleh menyebabkan susu ibu berkurangan. Sesetengah ubat juga mengurangkan pengeluaran susu seperti pseudoephedrine, etanol / minuman beralkohol, bromocriptine, ergotamine, cabergoline.


senarai di atas adalah antara punca-punca susu ibu kurang. Jadi, macam mana nak naikkan pengeluaran susu kembali?
♥ Menyusu secara direct dengan lebih kerap
♥ Susun jadual mengepam dan pastikan anda mengikutnya setiap 3 jam. Namun, jika anda terlampau sibuk, jangan terus skip. Pump 5 minit lebih baik dari tidak mengepam langsung.
♥ Tambah sesi mengepam di luar waktu pejabat. Contohnya selepas bayi menyusu di rumah. Buat power pumping pada hujung minggu atau sekali sekala.
♥ Pastikan anda mengosongkan payu dara. Panjangkan 2-3 minit masa tambahan untuk mengepam dari kebiasaaan anda lakukan.
♥ Buat urutan payudara dan breast compression.
♥ Cuba ambil makanan tinggi protein dan milk booster seperti alfalfa, soya. Pastikan anda makan mengikut keperluan. Badan anda perlukannya.
♥ Jaga kesihatan anda dengan rehat yang cukup, senaman dan ambil supplemen.
♥ Lakukan hobi yang anda gemari supaya anda kekal gembira dan mampu menangani stress dengan baik.

Cuba amalkan tips-tips di atas tau. sesungguhnya..sangat besar pahala seorang ibu yang berkorban dan berusaha melengkapkan tempoh penyusuan anaknya secara exclusive.



sayang kamu semua.. :) muaahhh 
MEREKA SUMBER KEKUATAN DAN REZEKI SAYA.
ALHAMDULILLAH :)

VIVIX TONIK AJAIB SHAKLEE

wahh!! lama sungguh x update blog ni.. hihihi.. kalau korang perasan kan.. blog ni xde dah blogspot.com.. terus mama2faizmayra.com haaaa.. kan comel tu!! nampak lebih gah disitu.. ye dak? hari ni nak sharing pasal VIVIX SHAKLEE ni.. so far im seriously consume VIVIX ni dah sebulan lebih.. amik utk kesihatan dalaman dan jugak luaran.. yess.. betul.. TOTALLY DIFFERENT!! i feel more energetik.. kulit makin cantik, tapak kaki merekah teruk xde dah, tapak tangan kemerah merahan, hubungan suami isteri pn.. OOPPPSSS!! over sudah!! eekekke.. tp nasihat saya pada yg ada masalah hubungan suami isteri MESTI TRY!!!
Bukan tu saje, VIVIX ni sesuai utk org yang ada sakit2 KRONIK  seperti DARAH TINGG, KENCING MANIS, JANTUNG, KOLESTEROL, SAKIT SENDI, GOUT dan banyak lagi la.. boleh kata vivix ni sebagai TONIK AJAIB anti penuaan SHAKLEE.. ia, khas dan istimewa utk mereka yang mementingkan kesihatan dan kecantikan dalaman dan luaran... awet muda gituewww!! :)

Apa fungsi VIVIX sebenarnya? ok let me listkan


  • Memperbaiki DNA dimana setiap hari tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya disebabkan radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan menjadi lebih cepat. jadi vivix ni membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dari proses penuaan tersebut
  • Memperbaiki tenaga sel. semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita akan kehilangan tenaga. jadi bila sel kehilangan tenaga, fungsi sel juga akan menurun. jadi vivix membantu menguatkan sel sel tubuh kita.
  • Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan makin pudar, jadi vivix membantu mengembalikan keremajaan.


'VIVIX MEMBANTU KITA KELIHATAN 25 TAHUN LEBIH MUDA DARI USIA SEBENAR'



Jangan terkejut ye Ayu Raudhah juga adalah pengguna produk Shaklee. Vivix adalah suplemen favourite Ayu Raudhah sehingga kini. Di antara tip-tip kecantikan Ayu Raudhah ialah;

Tips kecantikan wajah- Membersihkan dan menjaga muka dengan kerap- menyapu ais pada muka untuk merawat kulit bermasalah- Menjalani rawatan muka dari produk2 yang dipercayai

Tips kesihatan rambut- menggunakan daun bunga raya

Tips kesihatan tubuh badan- menjaga pemakanan- melakukan senaman (bangkit tubi 50 kali sebelum tidur)- mengamalkan sirap Shaklee (Vivix)


Walaubagaimanapun, pengambilan Vivix adalah tidak dibenarkan untuk kanak-kanak, wanita hamil dan yang sedang menyusukan bayi kerana ia mengubah DNA. 

"Terdapat empat mekanisma yang membuktikan kebaikan Vivix iaitu ia mengandungi resveratrol yang kebaikannya sama dengan 3,000 gelas arak merah. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan. Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)," katanya. Menurut Carsten, Vivix berfungsi untuk melindungi dan memperbaiki sel DNA serta memberi kesan positif kepada genetik sekali gus mengurangkan sel penuaan. Katanya, Vivix kini menjadi perhatian pengguna di seluruh dunia disebabkan kebaikan kandungan selain melawan pelbagai jenis penyakit. Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat dan tumbuh-tumbuhan lain. Dengan hanya minum sesudu sehari, pengguna akan merasai perbezaannya. Minuman yang sesuai untuk lelaki dan wanita berusia 18 tahun ke atas itu juga boleh dijadikan masker pada wajah iaitu caranya dengan menyapu dan biarkan beberapa minit untuk dilihat hasilnya.”

Jadi tunggu apa lagi sementara PROMOTION MAY masih lagi berlangsung.. TRUST ME mmg sgt2 worth korang beli.. janganlah sayangkan wang semata mata utk pejam mata kesihatan tubuh badan kita yg kita guna bertahun2.. perumpaan mudah.. macam kita membeli sebuah mesin( x kira lah mesin apa sekalipun) mula2 baru sedap pakai x banyak ragam.. lama2 mula rosak kena maintain itu ini.. kena ganti itu ini bagi mwsin tu berfungsi seperti yg mula2 kita beli dulu.. sama jugak badan kita.. dr kita baby smpai la kita tua bercucu cicit yang mana kita jugak akan tua. jadi, utk maintain sihat kekal bertenaga utk kita teruskan tujuan kita hidup kat dunia ni utk beribadah kepadaNya. SIHAT SEBELUM SAKIT.. MUDA SEBELUM TUA :)



Berminat?
Setiap pembelian di mama2faizmayra, anda layak menerima hadiah istimewa percuma,jadual mkn&tips ekslusif yg berkaitan , konsultasi percuma berterusan (after sales service)dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup diFB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...