Followers

Monday, September 15, 2014

TIPS LANCARKAN PENYUSUAN SELEPAS BERSALIN


Proses penyusuan bukanlah perkara mudah lebih-lebih lagi buat ibu yang baru pertama kali melaluinya. Tanpa ilmu di dada dan sokong padu suami dan keluarga terutamanya, ramai ibu yang gagal menyusukan bayi sebaik bersalin. Semoga tips di bawah membantu bakal ibu di luar untuk memulakan penyusuan susu ibu sebaik bersalin:

1. Mulakan penyusuan sebaik sahaja bayi anda dilahirkan. Pengalaman saya, kedua dua anak saya doktor terus letakkan pada dada saya lepas baby keluar dan menyusu, sekejap je then suami ambil untuk azan dan iqamat. 
  • Kajian menunjukkan selepas beberapa minit lahir, bayi dengan automatik akan mencari puting ibu untuk menyusu. Bayi yang ‘self-attached’ akan mengalami kurang masalah dengan penyusuan badan.
2. Jangan mengehadkan tempoh menyusu atau kekerapan bayi anda menyusu.
  • Ramai mengatakan bayi sepatutnya diberi susu setiap 2 jam. Tetapi belajar memahami kehendak bayi anda dan tanda-tanda yang menunjukkan bayi anda lapar. Susukan bayi anda jika dia mahu.

3.  Lekapan (Latch) yang betul antara bayi anda dengan puting memastikan kejayaan proses penyusuan anda.
  • Lekapan yang sempuna adalah kunci kejayaan dalam proses penyusuan badan. Jangan segan untuk bertanya kepada mereka yang pakar dan pastikan anda tahu cara bagi memastikan bayi anda menyusu dengan sempurna. Puting melecet antara tanda lekapan yang tidak sempurna.

4. Susu formula percuma bukan penyelamat anda.
  • Tujuan utama anda diberikan sampel susu formula percuma adalah untuk menggalakkan anda membeli susu formula keluaran syarikat mereka. Tiada yang lebih berkhasiat selain dari susu ibu. Bayi anda berhak mendapat nutrisi terbaik dan pastikan anda memenuhi hak mereka. Jika bayi anda melekap dengan sempurna, kemungkinan untuk bayi anda menyusu sehingga kenyang adalah tinggi. Jadi, tidak perlu berikan bayi anda susu formula tetapi belajar cara yang betul untuk memastikan bayi anda melekap dengan sempurna.
5. Fahami konsep ‘Demand & Supply’
  • Di sekitar minggu ke 28 kehamilan, badan anda akan mula menghasilkan susu. Jadi, tidak ada alasan kenapa anda tidak boleh memberi bayi anda susu badan sebaik sahaja dia lahir. Untuk memastikan susu badan terus terhasil pastikan anda mengamalkan konsep ‘Demand & Supply’. Badan anda memerlukan rangsangan (Demand) untuk menghasilkan susu (Supply). Rangsangan boleh terjadi melalui hisapan bayi atau pam.

6. Nutrisi sempurna.
  • Nutrisi yang lengkap dan seimbang akan memastikan kesihatan anda berada pada tahap optimum dan secara tidak langsung akan membolehkan badan anda terus menghasilkan susu badan. Komponen utama susu ibu adalah protein, kalsium, vitamin, mineral dan cecair. Pastikan diet harian anda lengkap dengan kesemua komponen ini dan anda tidak akan ada masalah untuk terus menghasilkan susu buat si kecil. Kekurangan nutrisi akan menganggu kesihatan badan ibu dan secara tidak langsung akan mengganggu proses penghasilan susu badan.

7. Tenang, positif, doa dan istiqamah
  • Susu ibu adalah anugerah Allah untuk si kecil. Anda harus sentiasa bertenang, elakkan tekanan emosi yang melampau, sentiasa berfikiran positif bahawa anda mampu menghasilkan susu badan untuk si kecil, sentiasa berdoa dan istiqamah dalam melakukan rangsangan (Demand) agar badan anda mampu menghasilkan susu (Supply).
 Saya doakan anda yang sedang mengandung dan membaca tips2 diatas agar berjaya merealisasikan impian untuk penyusuan sepenuhnya anak anda. amin.Ingat, banyak manfaat yang ibu dan anak dapat melalui penyusuan. say yes to breastfeeding.!
Anda mungkin berminat dengan untuk saya kongsikan Tips Merealisasikan Penyusuan Eksklusif Susu Ibu melalui produk shaklee. ia hanya satu ikhtiar melalui pengalaman saya sendiri yang berjaya menyusukan anak kedua saya selama 2 tahun 5 bulan berbanding abangnya yang hanya 40 hari!
Hubungi saya - mija 0179350152

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...