Followers

Google+ Followers

Friday, November 21, 2014

VISA KE USA CONFIRM DAN TAKLIMAT RINGKAS OLEH SHAKLEE

Okay kita sambung cerita trip ke USA. hehe. berapa lama daaa baru nak post.. ooppsss!! Entry saya sebelum ni saya ada cerita yang visa saya sangkut. 50-50 sama ada dapat pegike tidak. Dan alhamdulillah a week after interview my visa was aproved. Syukur. Bermakna Allah makbulkan doa saya. :) Menangis beb. seminggu x lalu makan. Ye lakan, dah dapat peluang ke USA secara percuma tiba2 x dapat pegi sebab visa x lepas. kihkih. x ke meroyan tu. Bukan 1 tiket kami dapat tapi 2 tiket. ALhamdulillah, segalanya mungkin dengan Shaklee. Selamat dah dapat visa ni haa




Kos visa ni untuk 2 orang rm1000++. Selesai segala nightmare Visa. so boleh berangan sampai US dah. kihkih. Sampaikan mood nak raya pun dah xde. hahaha.

Seminggu sebelum ke USA kami diberi taklimat ringkas oleh Shaklee sepanjang kami berada di sana nanti. Feeling dah tak sabar sangat dah nak pegi masa ni. Masa taklimat tu kami dinasihatkan untuk mengambil insurans perjalanan. ya la kan, kita x tau apa akan jadi pada kita sepanjang kat sana kan. So kami husband and wife decide nak ambil insurans. AXA insurance.

Selain dari tu kami diberi bag percuma. yeayy!! dapat 1 sorang okay. syok x? semuanya dibayar oleh shaklee


13-22 ogos 2014 - LONG BEACH, LOS ANGELES, SAN FRANCISCO

Shaklee bahagikan kami kepada 3 kumpulan sebab kami ramai. Jadi x leh nak muat semua orang dalam satu flight. 

Kumpulan 1 - CATHAY PACIFIC
Kumpulan 2 - SINGAPORE AIRLINES
Kumpulan 3 - CHINA AIRLINES

Saya dan suami dalam kumpulan 3 iaitu China airlines. Semua bertolak waktu yang berbeza. Singapore airlines pukul 7.35pagi dan transit di Singapore dan Japan, Cathay Pacific pukul 10.40 pagi transit di Hong Kong dan China air pukul 2.10 petang transit di Taipei.


okay sambung next entry plak nak ceritadari airport KLIA smpai la balik semula ke sini. Setiap hari kan sana full dengan aktivity. serious memang tak cukup rehat. dan kami sendiri dan kawan2 yang pergi pun x layan penat letih semua sebab semua pakat nak grab peluang ke sana. Nak kenal tempat orang kan bukan senang. stay tuned


z

Monday, November 3, 2014

RENOVATE RUMAH

Tiba2 rasa nak update pasal renovation rumah. Fuhh! Part paling mencabar. Extend bahagian belakang je pun. ada 14 kaki tanah kosong kat belakang. Jadi kitorang plan nak buat bilik tambahan lagi 1 kt bawah dan besarkan dapur. ahaks. supaya rajin memasak. kehkeh.

Sebenarnya kami dah lama merancang. menabung punya menabung sampai la kami sign kontrak bulan januari 2014. Tapi!! Start renovation adalah pada bulan september. hehe. lama gila kan. Masa sign agreement tu kami kena bayar 5% deposit dari total kos ubah suai rumah. Plannya akan start on April 2014. Tiba2 kontraktor call bagitau dia tengah banyak kerja in progress. X sempat nak handle, Kalau nak teruskan jugak rumah x sempat nak siap sebelum raya. Bulan ogos plak kami ke USA 2 minggu. Bincang punya bincang setuju la nak start bulan September. Janji 1 September skali 3 september baru start. normal la part tu kan. :)

dah naik column

kerja2 sedang dijalankan. 

Ni seminggu pertama kerja2 dijalankan. on progress works tu xde ambil gmbar sangat sebab rasa kotor, berdebu, penuh barang dan menyerabutkan. hahaha.

Keluasan kami extend ni 14 kaki (L) x 22 kaki (W). Total renovation cost dalam contract RM44,600.00 termasuk kitchen cabinet. Ramai terkejut dengan harga tu. sebab dari keluasan tu diorang estimate dalam 65k-100k tanpa kitchen cabinet.

Aku pun sebenarnya rasa murah. Tapi logik la dengan harga masa tu january 2014. Sape suh tangguh kan. padan muka. Jadi, aku x nak diorang buat kerja cikai2 sebab harga murah kan, jadi aku gunakan ilmu aku sebagai yang pernah belajar Quantity Surveying ni aku memang pantau kerja2 diorang setiap 2 hari. Penat sket la ulang alik selama 2 bulan dari Putrajaya ke Sri Pristana, Tapi sayang rumah punya pasal. hikhik. apa pun sanggup. Sape tak sayang rumah sendiri kan. ye dok?

Sepanjang ubahsuai rumah ni aku duduk rumah kakak aku kat putrajaya. 
okay sampai sini dulu.. nanti aku sambung lagi part2 lain.. part beli lampu, aircond, kipas, suis, sinki, bathroom accessories, hub & hood, dan etc.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...