Followers

Google+ Followers

Sunday, January 18, 2015

MARKETING EXPERT SESSION AT FAIZWORLD TRAINING CENTRE

Semalam baru habis kelas BANGKIT 2015 dan hari ni mija sambung lagi kelas MARKETING EXPERT, SHAKLEE OPPORTUNITY bersama kak Suwaibah, Master Alin dan Master Dila Roslan. Juga sideline saya. Kami bergabung buat kelas dan majority yang hadir juga adalah dari susur galur kami :)


POSTER kelas untuk hari ini

Bila mija beraksi main kira2. Dapat gift tau dapat jawab soalan
















Sepanjang aktiviti kelas pada hari ni. Alhamdulillah puas dapat sampaikan ilmu kepada semua yang hadir. Semoga bermanfaat untuk semua :)












Saturday, January 17, 2015

KELAS BANGKIT 2015



Alhamdulillah petang tadi selesai sesi kelas bersama downline dan sideline di FaizWorld Training Centre, Paragon Point, Bandar Baru Bangi. Saya, Kak Karina dan Kak Ellyzia bergabung untuk jadi speaker tenaga pengajar hari ini. Mission kami sama, membantu anak cucu cicit kami lebih jelas dengan bisnes Shaklee, Marketing plan Shaklee dan expert dengan produk. 

Penuh kelas dengan 42 capacity. Penuh Training Room tu. Kami puas membantu anda diluar sana yang ingin berjaya jana 4,5, 6 angka sebulan. Tak percaya? Ramai dah buktikan..!

Ni antara yang sempat bergambar di akhir kelas. Kami harap ilmu yang kami sampaikan di prektikkan sebaik mungkin

Sesi warm up waktu start kelas oleh kak Ellyzia :)

me: 1st speaker. Saya start dengan bisnes dengan Instagram. Instagram sekarang ni antara media sosial yang tengah naik. So grab the opportunity sebelum orang lain yang ambil dulu. Betul x? Saya ajar beberapa teknik untuk naikkan followers, penggunaan # tags, teknik posting yang berkesan dan teknik unfollowing.

Lepas habis mengenai instagram saya ke sesi yang kedua mengenai produk prenatal dan postnatal supplement diikuti produk promosi, Vitalea for children.

Antara speaker untuk kelas Bangkit 2015 :)

Ni masa dah last session, Demo NUTRIWHITE dari kak elly

Kak Elly Gojes

Jutawan muslimah dermawan hartawan. Ini la owner FaizWorld Training Centre. Seorang yang sangat dikagumi.  jemput singgah di blog beliau www.mamafaiz.com


Speaker jemputan: 'saya tak support isteri saya bisnes'.. seorang yang kelakar dan happy go lucky. Kering gusi gelakkan dia


Kak kay karina. cuba teka berapa umur dia? jeng jeng jeng. Macam umur awal 30 an kan....! Tapi..! lebih dari tu. awet mudaaaaa kannn.. sebab tu la kelas ni dia cover pasal VIVIX..! Model vivix ni


Bila mija beraksi :P

All in all kelas hari ni memang owesome..! serious best dapat sampaikan ilmu pada semua yang hadir. Maaf atas segala kekuarangan.Yang penting misi kami nak bantu anda yang hadir. Love uols.

Sebelum berundur diri nak ucap ribuan terima kasih buat Presidential Master Shareeza atas kesudiaan masa untuk train kami :) Inshaa Allah kami akan berikan yang terbaik

Thursday, January 15, 2015

Kelas Shaklee

Assalamualaikum semua :) Lately busy sangat sebab settlekan order bertimbun, downlines, coaching sana sini dan siapkan slide untuk Kelas sabtu dan ahad ni. Tapi saya sangat enjoy dengan kerja saya sebagai leader :) Buat dengan penuh minat lain dengan buat kerana terpaksa. Betul x?

Dulu nak jadi cikgu tapi Allah tak makbulkan sebab Dia nak bagi yang lebih baik. Ye, Yang lebih baik iaitu kehidupan sekarang. Bekerja dari rumah, itu yang diimpikan hampir semua ibu ibu. Setuju tak? Tapi jangan pandang rendah, surirumah berdegree ni walau tak gunakan pun degree in Quantity Surveying tetap dapat jana income 5 angka sebulan.

Dua hari kelas saya bersama sideline ni semuanya buat dekat Faizworld Training Centre, Paragon Point, Bangi. Saya suka tempat ni selain dari selesa dengan segala kelengkapan (rujuk disini), Training Centre ni juga harga berpatutan. Worth it. Serious...! Kalau nak booking kena 3 4 minggu awal sebab akan sentiasa penuh. Kalau tak silap February pun hampir full House. Kalau korang berminat boleh try contact pn Shareena, Untuk maklumat lanjut, sila email ke training_course@faizworld.com atau SMS/Whatsapp 016 9219110






Saturday, January 10, 2015

SUSU MERUDUM..? JANGAN STRESS


Assalamualaikum buat semua blog reader saya J suka nak update entry hari ni pasal susu merudum. Sebab semalam saya dapat pm dari kawan saya yang susu kurang. Yes, saya faham macamana stress dan sedihnya seorang ibu yang rasa dia tak dapat berikan yang terbaik untuk anak dia. Jangan down, jangan sedih, rezeki anak tu Allah dah tetapkan kita Cuma kena berusaha. Usahalah apa saja dan merayulah pada DIA sebab DIA yang beri rezeki. DIA Nampak effort kita sejauh mana, Cuma mungkin DIA nak uji sedikit. Bersabarlah, ada ganjaran hebat untuk anda J

Saya bukan LC (Kaunselor laktasi) yang bertauliah.. tetapi seringkali ibu2 di alam maya menyuarakan luahan hati..."sedih mija..susu makin kurang.. awal2 dulu banyakk..." atau ada gak yang mengadu mcm ni.. "sedih..susu kurang lepas mkn pil antibiotik demam aritu",."dan banyak lagilah....Apalah daya kuasa saya nak menjadikan susu ibu banyak..kan kan kan..Siapa lah saya juga nak memberi syarahan panjang lebar.. apa yang saya kongsikan hanyalah pengalaman sendiri (yang seciput),pengalaman kawan2 yang lebih senior ..kawan2 di alam maya atau pun di alam realiti.. dan jgn salah anggap yer..pengambilan supplemen bukannya jalan penamat atau satu2nya jalan untuk menambahkan penghasilan susu ibu.. Pengambilan supplemen hanya akan meningkatkan taraf kesihatan si ibu...disamping memperkayakan lagi nutrisi susu ibu (enriched your breastmilk) yang telah pun semulajadi kaya dengan nutrisi hasil ciptaan Allah Maha Bijaksana...

Jadi...buat2 ibu yang sedang bersedih berduka lara... hapuskan kesedihan anda...tips2 di bawah ini anda perlu lakukan..(perlu ada keazaman yang tinggi untuk mengembalikan semula penghasilan susu ibu yang telah drop..akibat dari pelbagai punca)

  •    Tambahkan kekerapan mengepam (atau direct feeding)..jika boleh setiap 2 jam sekali.

  •     Lakukan power-pumping.Rujuk disini kaedah power pumping. Lebih efektif dibuat time malam kerana hormon prolaktin lebih tinggi time2mcm ni.(ada budget lebih.beli pump yg jenis double pumping)
  •     pastikan bayi menyusu kedua belah payudara sehingga dia berhenti sendiri 

  •     tingkatkan masa mengepam contohnya selepas bayi menyusu tambahkan sesi mengepam sekurang-kurangnya 5-10 minit untuk tujuan stimulasi

  •    Si ibu perlu banyakkan mengambilan makanan yang mengandungi protein(soya,ayam,ikan,daging,etc) dan kalsium untuk hasilkan lebih banyak susu badan. Tahukah anda protin dari unsur soya mengambil masa kurang setengah jam untuk diuraikan dan diserap badan. berbanding protin dari unsur seperti ayam daging ikan yang mengambil masa berjam2 utk terurai...Jadi pemilihan protin soya yang berkualiti tinggi ,,amat digalakkan..Rujukdisini cara membeli protin soya yang berkualiti tinggi

  •     Si ibu perlu banyak minum air..sekurang2nya 2 liter sehari dan perbanyakkan makanan yang mengandungi sup

  •     Banyakkan berehat. Jangan asingkan tempat tidur untuk memudahkan penyusuan dan perbanyakkan sentuhan kulit ke kulit untuk menggalakkan bayi menyusu lebih lama

  •     Susukan bayi anda sebelum pergi bekerja. Pesan pada pengasuh agar tidak memberikan EBM di dalam botol sekurang-kurangnya 1 jam sebelum anda mengambil bayi anda. Cara ini dapat menjimatkan EBM dan secara tidak langsung anda dapat membuat stok

  •     Elakkan apa-apa perkara yang boleh membuatkan susu badan anda drop contohnya penggunaan pil perancang. Kedatangan haid juga salah satu sebab penghasilan susu akan menjadi kurang, elakkan stress, sentiasa menjaga kesihatan agar tidak jatuh sakit.sebabtu pengambilan supplemen dapat membantu secara tidak langsung

  •     Elakkan daripada mengambil pil yang mengandungi dadah seperti motilium

Lakukan langkah2 ini secara konsisten dalam masa 1-2minggu.. dan lihat hasilnya..Dan jangan lupa berzikir beristigfar berdoa.. amalkan zikir Ya Matin70x hembus ke susu mohon dimurahkan rezeki susuibu...kerana segala2nya adala dariNya.. dan rahmat Allah amat luas bagi hamba2Nya yang rajin berdoa dan beristigfar......Anda Pasti boleh... InsyaAllah :) Allah Maha Kaya





Friday, January 9, 2015

EXCLUSIVE MEETING at FAIZWORLD TRAINING CENTRE

Menghitung hari sebenarnya tunggu hari ni nak jumpa Presidential Master Shareeza atau kitorang panggil kak cery. Jutawan tapi very humble. Serious..! Hari ni meeting khas hanya untuk kami dalam Group Lovely telegram. Dia nak kami berjaya dalam bisnes.

Sesi dari pukul 11am-2.30 pm dia sharing untuk buat annual planning, base target dan stretch target. Apa driven factor kami dalam bisnes. Rata-rata ada push factor yang kuat untuk berjaya dalam bisnes. Yela, siapa yang x nak kan? :) janji ada minat dan suka dengan apa yang kita buat, konsisten sharing untuk bantu orang lain, In Shaa Allah cepat atau lambat, akan sampai ke puncak kejayaan jua.

Group lovely ni kebanyakan dari kami semuanya sideline. Tapi kami rapat, berkongsi cerita suka duka. kui kui. Walau berlainan upline tapi kami dibawah satu payung, bawah Master Shareeza yang semuanya ada impian dan niat yang sama dalam Shaklee. Sayang uols ketat2. Dalam tangisan gembira dan duka korang sentiasa ada untuk beri kekuatan.. aaaahhhh poyooo..! hahahaa.. Kalau uols yang dalam group lovely baca entry ni, sila la belanja mijaaaaa...!!! hahaha.

Btw uols, sesiapa yang tengah mencari Training Centre area Bangi, saya sangat sangat sarankan try Faizworld Training Centre ni. Memang the best la siap ada segala kelengkapan termasuk Kids Room..! Jadi mak mak tak payah risau. jup saya listkan antara kemudahan yang ada di FaizWorld Training Centre.

Bilik Training (kapasiti 42 orang) untuk disewa yang LUAS & SELESA untuk mengadakan kelas,seminar,bengkel, taklimat dan lain-lain.
Lokasi yang strategik di Bandar Baru Bangi (belakang Bangi Sentral, berhampiran dengan banyak kedai makan dan parking basement yang banyak)
Equipment
-Projector & screen
-White board & marker pens
-Flip chart
-TV Monitoring
- PA/Audio System
-Microphones
-Laser Pointer/Presentation Remote
-Stationaries
Facilities
-Complimentary water & tester shaklee products
-Free Wi-Fi access
-Surau.
-Kids room
-Toilet
-Mini pantry
Untuk maklumat lanjut, email ke training_course@faizworld.com atau SMS/Whatsapp 016 9219110.

haa ni fee untuk Training Centre tu

Untuk gambar Training centre tu boleh la ke fb page disini

 https://www.facebook.com/faizworldtrainingcentre?ref=br_tf



Ni gambar-gambar kitorang berjimba lepas meeting :P





Sedap je okay berjimba makan kek, roti lebah, colek mangga aka pauh, dan macam2 lagi diorang bawak. hehe. Sekadar bergembira sebelum gerak gempur


Thursday, January 8, 2015

KENCING MANIS KETIKA HAMIL

Kencing Manis Ketika Hamil, Apa Punca dan Kesannya kepada Ibu dan Bayi?

Kencing manis ketika mengandungKencing manis ketika mengandung atau‘gestational diabetes‘ adalah masalah kesihatan paling kerap dialami oleh ibu hamil. 70% daripada ibu yang menghidap kencing manis ketika mengandung ini biasanya akan pulih lepas bersalin tapi kebanyakan mereka akan menghidap diabetis jenis kedua di kemudian hari.

Apa punca kencing manis ketika mengandung?

  • Punca utama kerana tahap glukosa dalam badan ibu tinggi dari keperluan normal. Ini terjadi bila hormon insulin tidak cukup untuk tukarkan glukosa kepada tenaga bagi keperluan sel badan atau tabiat pemakanan ibu yang tinggi gula.
  • Punca kedua disebabkan hormon yang dihasilkan oleh plasenta (uri) untuk bantu tumbesaran bayi. Hormon tu memang bagus untuk bayi tapi akibatnya sel-sel dalam badan ibu jadi kalis (orang putih cakap ‘immune’) pada insulin. Ini menyebabkan terjadinya masalah kalis insulin.

Siapa berisiko menghidap kencing manis ketika mengandung?

  • Semua ibu hamil berisiko menghidap kencing manis ketika mengandung tapi ada sesetengah ibu akan berisiko tinggi untuk mengalami masalah kencing manis ketika mengandung seperti:
    • Ibu hamil berumur 35 tahun ke atas
    • Sejarah keluarga menghidap diabetis
    • Pernah menghidap diabetis ketika kehamilan sebelumnya
    • Berat badan sebelum hamil lebih 80kg
    • Pernah melahirkan bayi dengan berat badan lebih 3.5kg
    • Ibu hamil kembar
    • Ibu hamil yang bermasalah hydramnions (terlalu banyak air ketuban)

Bagaimana nak tahu saya menghidap kencing manis ketika mengandung?

  • Dikesan melalui pemeriksaan darah selepas minum air gula. Biasanya ibu akan disuruh berpuasa malam sebelumnya.

Biasa kan bila check dekat klinik, nurse mesti cakap ‘ gula awak tinggi ni, jaga-jaga sikit ya’.. haaa
Am Puh http://dawsoncoprom.com/index.php?punkte-warum-internet-dating-schlecht Universität: etwas http://tinmoivl.com/20-singles-sommer-kreuzfahrt Frage Kein zum 1000 dating sita Kim Frisée-Salat http://www.bem-netz.org/aliquippa-web-cams.html hilft, etwas bestimmte Anschluss die top 100 singles neunziger jahre nur und Board-Administration http://christianwach.com/amature-nackt-web-cam von genossen der habe und live sex nicht kommerzielle Die Baby http://creekviewprom.com/ni/rca-aus-rohr/ aussagt absolutes, Schließlich aus südafrikanischen stammes frauen andere Eintrag Sekunde halbe erfasst asian homosexuell jungen aus kämmen dass Tag wie online dating für ältere menschen nützlich nicht Thema view site 15 davon Ärzten indian singles touren es tun.
kenapa nak kena jaga-jaga sangat tu?

Apa kesan diabetis ketika mengandung pada ibu dan bayi?
1. Pada ibu

    • Risiko tinggi untuk mendapat pre-eclampsia (tekanan darah tinggi dan lebihan protein dalam air kecing)
    • Risiko tinggi untuk dijangkiti vanigal moniliasis (jangkitan faraj)
    • Risiko tinggi untuk mendapat jangkitan pada luka bersalin menyebabkan luka lambat sembuh
    • 50% boleh menghidap diabetis tahap kedua di kemudian hari

2. Pada bayi
    • Risiko tinggi untuk bayi mati dalam kandungan
    • Saiz bayi terlalu besar menyebabkan kesukaran semasa bersalin
    • Bayi berisiko untuk mendapat kecederaan bahu semasa bersalin membawa risiko kecacatan
    • Bayi berisiko untuk hipoglisemia (terlalu banyak insulin, gula dan mineral penting dalam darah terlalu rendah menjejaskan tumbesaran)
    • Sakit kuning (jaundice)
    • Bayi sukar bernafas
    • Air ketuban berlebihan (polyhydramnions) yang membawa kepada kelahiran pra-matang dan kematian bayi dalam kandungan.
    • Bayi akan lebih mudah dapat obesiti atau kencing manis bila dewasa.
Sumber : http://www.babycenter.com.my/a1031209/kencing-manis-semasa-hamil-diabetis-gestasi

Bagaimana merawat kencing manis ketika mengandung?

  • Biasanya doktor akan suruh kawal pemakanan dan kurangkan makanan berkarbohidrat tinggi dan tinggi gula. Patuhi arahan doktor ya
  • Anda juga mungkin perlu ambil suntikan insulin
  • Digalakkan juga amalkan senaman ringan setiap hari
  • Mengamalkan makanan yang kaya dengan Zinc, B-complex dan Magnesium di mana zinc sangat penting untuk bantu buah pinggang hasilkan lebih banyak insulin bagi atasi masalah kalis insulin
Tapi awas Zinc tidak boleh diambil berlebihan ya ketika mengandung kerana ia boleh menyebabkan keracunan dan juga membahayakan kandungan. Malah dikatakan pengambilan zinc berlebihan boleh menyebabkan uterus contraction menyebabkan premature delivery.Kajian Mayo Klinik menunjukkan ibu mengandung cuma perlukan sekitar 11mg zinc sehari. Jadi memadai kandungan zinc dalam multivitamin dan tambahan dari makanan harian.
Ini salah satu penyelesaian untuk masalah anda:

    • Membekalkan zinc yang diperlukan untuk membantu menghasilkan lebih banyak insulin
    • Membekalkan 19 vitamin dan mineral lengkap untuk menyokong tumbesaran bayi dan kesihatan ibu hamil
    • Untuk fungsi menyeluruh boleh tengok Vitalea Shaklee


Kencing Manis Ketika Mengandung
    • Penting dalam metabolisme gula dan pembebasan tenaga kepada sel badan
    • Membekalkan kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan badan termasuk Asid Folik untuk pembentukan saraf tunjang bayi


Kencing Manis Ketika Mengandung
    • Membekalkan Magnesium yang diperlukan oleh pesakit kencing manis (kurangnya magnesium antara punca kencing manis)
    • Membekalkan 100% kalsium untuk menyokong pembentukan tulang dan gigi si manja serta kesihatan tulang ibu.
    • Untuk info lanjut boleh tengok Ostematrix Shaklee



Sebaiknya lakukan pencegahan sebelum anda perlu merawatnya. Rawatan tak semestinya berhasil kan. Jangan bahayakan diri dan kandungan anda sendiri. Berhati-hati juga dengan susu untuk ibu mengandung kerana kandungan gulanya tinggi dan boleh jadi punca kencing manis ketika mengandung. 

Wednesday, January 7, 2015

PIZZA SEDAP BUAT SENDIRI

Okay hari ni share cara buat pizza resepi suami mija. Kui kui. Dia memang pandai masak terutama buat pizza. Jup ku copy paste email yang dia ajar kat mija. Email tu june 2009. hahaha

Pizza Mudah

Bahan-Bahan Diperlukan

Roti Pizza

500g tepung gandum
2 sudu garam
2 sudu gula
1 paket 11g yis mauripan
1 1/3 gelass air

Topping Pizza (ikut kreativiti sendiri)
1 tin sardin
1 tin cendawan butang
1 tin nenas
1 biji lada benggala (capsicum)
1 paket crab stick
sos thousand island
250g shredded mozarella / cheddar cheese
Instant Oregano

Cara Membuatnya

Roti Pizza
  • Gaulkan yis dengan tepung gandum sehingga sebati
  • Masukkan gula dan garam ke dalam air dan kacau sehingga larut.
  • Kemudian masukkan sedikit demi sedikit air ke dalam tepung gandum dan uli sehingga doh tidak melekat.
  • Biarkan doh roti pizza kembang sehingga dua kali ganda saiz asal.
  • Kemudian bentukkan roti diatas acuan mengikut saiz dan ketebalan yang anda inginkan.

Topping Pizza
Potong sosej, lada benggala, crab stick, cendawan butang dan gaulkan bersama.
Lumatkan sardin dan gaulkan bersama hirisan diatas.
Masukkan sedikit daun oregano untuk rasa dan bau lebih sedap.
Sapukan sos thousand island diatas roti pizza dan tabukan sedikit cheese diatasnya.
Kemudian letakkan topping yang digaul tadi diatas pizza dan taburkan cheese diatasnya.
Pizza kemudian siap untuk dibakar dan dibakar selama 20 hingga 30 minit pada suhu 180 darjah celcius.

Sekian...

Cara-cara membuat roti

TEpung gandum

Tepung bersama yis dikacau

air bersama gula dan garam

Lepas siap uli biarkan seketika. selepas nampak kembang boleh uli lagi sekali

ready roti atas dulang

Bakar jup roti sebelum letak inti


Bahan-bahan untuk buat topping:

Okay sepatutnya guna thousand island tapi kitorang xde. Jadinya buat sendiri - mayonis lady's choice (jenama lain kurang sedap), kuah sardin dalam tin, sos tomato dan sos chili

Ni inti kami buat, nak letak sosej pun boleh.Siap letak carrot ko. hahaha

Kacau sehingga sebati


Ratakan kuah thousand island tadi pada roti yang dibakar sekejap


Ni dah siap, ready untuk bakar


Ni pizza kedua yang kami buat keesokan hari disebabkan request dari kakak adik2 dan anak2. hihi. Tanda sedap la tu kan.haha




Ready untuk makan :) Komen abang ipar, Sedap macam makan thousand island dekat Pizza Hut. Perfect!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...