Followers

Google+ Followers

Monday, September 7, 2015

KEK COKLAT KUKUS SEDAP DAN SENANG

Disebabkan tengah makan kek coklat kukus dap dap ni nak Share lah resepi yang saya ambil dari makcik. Dan supaya mudah mija sendiri nak buat rujukan dimasa akan datang. Kot kot lupa walau selalu je buat. Anak sulung memang suka sangat. Jadi sentiasa ada dalam peti. 

 
Bahan2 bhg.A
1 1/2 cawan gula
11/2cwn serbuk koko (beryls, van Houten)
11/2 cwn minyak jagung or minyak biasa
1 tin susu cair
1 cawan susu pekat
Campur semua dan masak api sederhana kacau hingga gula hancur. Sejukan.

Selepas tu......campurkan
Bhgan B
6 biji telur
1 camca t. Esen vanila
2 cawan tpg gandum (suka tepung cap ros)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil b.powder.

Putar telur n esen vanila. Masukan tepung gamdum yg sudah di campur soda n b.p separuh. Masukkan adunan A separuh. Putar masukan tepung n masukan aduananA hingga habis. Putar hingga sebati.

Kukus hingga masak.

Untuk topping 
100ml Whipping cream 
1/2 cawan susu pekat manis
175g serbuk koko

Masukkan Whipping cream dan masak atas api yang sederhana. Kacau sentiasa. Nampak sedikit menggelegak tutup api dan masukkan serbuk koko dan susu pekat. Kacau sehingga sebati dan masak balik atas dapur sekejap. Kemudian siap. Buat topping ni lepas kek dah siap dimasak tau.

Senang sangat tau. Yang pasti anak2 sangat sukakannya. Cubalah kalau tak caye. Hehe. Selamat mencuba

7 comments:

  1. kek kukus coklat nampak cantik mesti sedap ni..

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaa . tiba tiba rasa lapar tengah malam nii

    ReplyDelete
  3. Belum berani lagi buat kel coklat 😂 Takut tak jadi nanti membazir bahan pulak.

    ReplyDelete
  4. Kek coklat kukus memang sedap. Bila dikukus tu, rasa coklat moist dia lagi best dari dibakar =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...