Followers

Google+ Followers

Wednesday, September 16, 2015

Masalah Kulit Kusam, Gelap, Jerawat, Jeragat dan Cara Mengatasinya



Wanita sinonim dengan kecantikan. Betul tak? Perasaan nak cantik sanggup beli make up dan macam2 jenis krim untuk menutup cela dimuka? Muka bukan main lawa tapi bila tengok tangan macam tangan orang tua..! oooppppsss..! Maaf jika anda terasa. Tapi tahu kah anda punca muka nampak kusam? stress? Naik jerawat. Jeragat? pakai bedak nampak bertompok tompok disebabkan kulit kering?

Ia adalah faktor dalaman sel anda yang tidak sihat. itu bermakna anda sebenarnya kekurangan protein untuk membantu sel-selanda menghasilkan sel yang sihat, Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati. Protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan dan cerah sekata. 

Buat mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam,puncanya adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut. Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Saya sangat-sangat mencadangkan anda mengambil protein ESP dari Shaklee kerana ianya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.





Tengok la kulit2 model2 ESP ni. 

Punca berlakunya kulit kusam dan cara mengatasinya

Perasan tak, Bila kita dah make up, pakai bedak lawa-lawa, tapi rasa muka nampak kering, nampak tak kena. tapi tak tahu kat mana tak kena.Tak bermaya dan tak seri. nampak muka tak fresh. Nak kata tak cukup tidur, dah cukup (melainkan anda pasti ianya tak cukup.. hihi)

Jika korang pernah mengalami situasi begini, bermaksud korang memang ada masalah kulit kusam.

Antara faktor utama adalah

1) Stress - stress yang berlebihan boleh menggangu emosi dan kesihatan kita. Kalau tak dapat control stress, ianya boleh menjejaskan kualiti hidup kita. salah satunya buat kulit wajah kita kelihatan tidak bermaya dan menyumbang faktor penuaan cepat. Jadi, cara mengatasinya, tangani stress. elakkan stress membuatkan anda jadi kemurungan. atau dengan cara lain boleh cuba Bcomplex. ianya sangat membantu sebagai anti stress.

2) Diet tidak seimbang - Punca utama orang Malaysia termasuk saya ni suka makanan manis dan berlemak. Betul tak? Makanan berminyak, berlemak ni la puncanya terjadi Jerawat, malah menyebabkan kulit semakin kusam, kering atau berminyak. Bukan bermakna langsung tak leh ambil, cuma kurangkan. Cara mengatasinya adalah, Kena semak balik pemakanan harian kita dan pilih makanan yang kurang lemak, minyak dan manis. Amalkan  diet pemakanan yang seimbang,

3) Sinaran Matahari - juga antara punca terjadinya kulit kusam. Kurangkan aktiviti direct matahari. Maksudnyabukan hari2 . Jangan berjemur terlalu lama. Selain ianya boleh menyebabkan kulit kusam, Berjemur juga boleh menyebabkan 'sunburn'. Dan jangan terkejut kalau tengok muka anda lebih tua dari sepatutnya. hihi.

4) Tidak cukup tidur - tidak cukup tidur boleh menghasilkan 'eye bag' . hehe. Lingkaran gelap bawah mata. tu tanda orang tak cukup tidur. Selain itu jerawat!! Ramai takut kan jerawat. sama juga saya. hihi.. Gelisah betul kalau rasa macam ada jerawat nak tumbuh. ihikss.. So cara mengatasinya, buatlah jadual sebaiknya untuk memastikan kerja2 harian kita berjalan dengan lancar dan dapat tidur secukupnya. Pada yang kerja shift tu tak dapat la nak tolong. hehe. takpe, kalau itu adalah rutin kita, lama2 ianya akan terbiasa. Pastikan waktu tidur tu tidur sepenuhnya. 

Saya sendiri atasi masalah saya ni dengan ESP. dari tahun 2011 saya ambil ESP dan serious ianya sangat membantu untuk saya dapat kulit yang sihat. :)

Jom tengok apa kata mereka yang dah mengambil ESP sebagai makanan harian diorang. :)

Customer saya ni ayah, mak, adik beradik, mak sedara semua makan esp. ni testimoni baru sehari ni. hihi










Nak cuba ESP jangan segan silu untuk hubungi mija 0179350152. Sebab Bonusnya bulan ni uols dapat harga PROMOSI tau..!!










1 comment:

  1. esp mmg terbaik. tp sy ni pemalas nak bancuh2. alahaiiii

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...