Followers

Google+ Followers

Saturday, September 5, 2015

DAY 5 - THE HOLLYWOOD WALK OF FAME LOS ANGELES

PART 1 - The Hollywood Walk of Fame

PART 2 - Farmer Market 

Alhamdulillah day 5 ni kitorang pergi 2 tempat, The Hollywood Walk of Fame dan Farmer Market.
Saya study sikit pasal tempat ni masa saya kat Malaysia lagi. Ye la kan, sekurangnya saya xde la blur2 kat sana nanti. The Hollywood Walk of Fame adalah sebuah kawasan pejalan kaki di Hollywood Boulevard dan Vine Street di Hollywood, Los Angeles,AS. Boulevard ini tidak biasa karena menampilkan ribuan lebih blok bintang bertuliskan nama selebriti dunia. Ini adalah wujud penghargaan atas karyanya selama ini di dunia hiburan.

Hollywood Walk of Fame yang dikelola oleh The Hollywood dan Hollywood Trust, sudah direncanakan untuk dibangun sejak tahun 1953. Rencana ini baru terealisasikan pada tahun 1960. Bintang pertama yang ada di tempat ini adalah Stanley Kramer pada 28 Maret 1960. 

Walk of Fame memiliki panjang 2,1 km dari timur ke barat di Hollywood Boulevard. Sampai pada tanggal 23 Januari 2012, ada sekitar 2.458 bintang yang tetanam di sana. Di antara selebritis dunia yang bintangnya tertanam di Hollywood Walk of Fame adalah Walt Disney, Robin Williams, Destiny's Child, Michael Jackson dan Diana Ross. Tanpa diduga, ternyata kawasan ini menjadi tujuan wisata yang menarik banyak turis. Sampai tahun ini, diperkirakan sudah lebih 10 juta pengunjung datang.

Sepanjang perjalanan macam2 jenis kereta mewah kami jumpa dan pemandangan cantik. Pitam korang tengok banyak sangat gambar nanti. hihi..

Jom tengok gambar sepanjang dekat sana je okay.

Sebelum tengok gambar kat sana meh tengok apa kami breakfast. hehe..selfie jup.



Breakfast pagi tu dekat hotel. Nadi dia melekat. ye la, diorang mana makan nasi. hihii

Sepanjang perjalanan saya tidur je sebab keletihan tapi suami dia boleh bertahan. tak berhenti snap gambar.

Turun je dari bas kami disambut oleh maskot2 ni. Sape yang nak pegi ke sana hati2. Maskot2 ni suka kejar kita. Lepas snap gambar dia akan mintak duit. wahaha. tu la keja diorang. Kami plak tak tahu. Melayang 40usd. sorang 20usd kena. phuii..!! hahaha.. tapi okay la pengalaman supaya kami berhati2 lepas ni





Kami di salah satu kedai souvenir di sana


Nampak tak bintang2 di sepanjang lantai kat situ. setiap tapak tu ada nama2 artis Hollywood




Hard Rock dekat sana. Kami bukan peminat Hard Rock so xde la membeli




Micheal Jacson

Mickey MOuse. macam saya tulis di atas.watak2 kartoon ada juga

Nampak tak panas terik mentari tu. Tapi tak sepanas malaysia

Suami di salah satu tempat kat sana



Tengok la penuh bunga untuk Robbin WIlliams

Robbin Williams. masa tu baru meninggal. So ramai la dok bagi bunga kat sini. nak ambil gambar tu bukan main susah. hihi.

Tangga menuju ke atas. Atas tu banyak kedai2.. nak beli souvenir, baju2 yang tulis Los Angelas, Hollywood Walk of Fame.. semua leh beli kat sini. Memang murah. dan jangan terkejut ada juga penjual2 disitu beragama Islam.

Orang memang ramai. kebanyakan memang pelancong

Salah satu tempat di kawasan Hollywood Walk of Fame

Snap dari pandangan atas. tengah shopping baju tu. hihi











GODZILLA


Salah satu kedai souvenir



Kedai souvenir. Kalau nak beli jangan beli souvenir macam keychain, firdge magnet, baju and etc kat kedai macam ni. Beli di kiosk2.. lagi murah.





Semoga entry ni membantu anda yang nak ke sana. Kenal tempat orang ni memang seronok okay. Alhamdulillah. Rezeki saya dapat pergi secara PERCUMA. sepenuhnya ditaja oleh Shaklee. Hanya bawa duit poket untuk shopping je. Duit makan pun shaklee kasi tau

Lunch tu kitorang dibawa ke Halal restaurant, Moroccon Cuisine. Ya ampun... hahahaha.. Nasik macam bukan nasik. tak sedap langsung. haha


Ni ada persembahan tarian sebelum kami makan.

Nasi dia ni nak kata nasik macam bukan nasik. Macam beras hancur. hihi. so x bape nak bleh telan

Tapi suami saya makan je. bedal semua. licinnn.. haha


Depan restaurant. Kedai makan diorang ni memang kecik2 tau. So kena bahagikan.. 2 bas kat sini.. 2 bas kat tmpat lain. haa gittew. terpaksa la kan dah tempat kecik.

Lepas Lunch dan solat kami bergerak ke Farmers Market. Kat sini tak de sekeping gambar pun ambil sebab kami dok shopping dekat ROSS. ROSS ni barangan original direct dari kilang. So murah la sket dari harga sebenar. yang pasti memang original. Kat sana takde barangan tiruan tau.





2 comments:

  1. Waahhh... bestnya dapat pergi travel free. Siap orang sponsor gitu. Best best.
    Bila la kite nak dapat peluang mcm tu jugak.. huhu

    ReplyDelete
  2. bestnye dapat jejak kaki kat sana..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...